Lofoten krigsminne museum, Svolvær/Lofoten War Memorial Museum, Svolvær

Lofoten Krigsminne museum er Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra 2. verdenskrig. Museet gir et balansert og korrekt bilde av denne dramatiske tidsperioden 1940-1945.

Museet har mange sjeldne og ukjente bilder fra krigen, – også i farger. Mange av soldatene som deltok i kampene rundt Narvik var fra Lofoten. Motstanderne var de tysk-/østeriske alpejegere Gebirgsjäger. Disse regnes som datidens spesialstyrke og var de best trente i verden.
Museet viser også hvordan hverdagen var for de tyske soldatene. Disse hadde det heller ikke helt enkelt. Mange var helt unge, langt hjemmefra og med mørketid om vinteren. Dessuten var Nazi-disiplinen nådeløs og det første raidet i verden, – var i Lofoten.
Det var 4. mars 1941. Da gikk større styrke i land og tok over 200 tyske fanger . 300 av befolkningen rømmer . En mengde skip senkes og tran- og oljetanker sprenges i luften.
Etter Lofotraidet ble Svolvær og omegnen veldig befestet med bunkers, kanon stillinger etc. Museet har eget rom om lofotraidet 4. mars 1941.
Tekst: Lofoten Krigsminne museum.

Translate for you: https://translate.google.com/