John Edvin på Jergul Astu

  John Edvin Holmestrand fra Jergul er en ekte viddas sønn. Født og oppvokst midt inne på Finnmarksvidda. Der han har levd hele livet og kunne ikke tenke seg et annet liv.

Med samisk blod i årene har han det lune, koselige utrykket i hele skikkelsen. Rolige bevegelser som får arbeidet raskt unna på en umerkelig måte. Med utgangspunktet fra den gamle fjellstua har han bygget en flott reiselivsbedrift sammen med ti søsken.

(In memory. John Edvin gikk bort i 2018)

 

  John Edvin Holmestrand from Jergul is a true Finnmarksvidda’s son. Born and raised in the middle of Finnmarksvidda. Since he has lived all his life and could not imagine another life.

With Sami blood over the veins, he has the warm, cozy expression throughout the figure. Quiet movements that get the work away quickly in an imperceptible way. Starting from the old lodge he has built a great tourism company together with ten siblings.

(In memory. John Edvin passed away in 2018)

 

    Du må ta på deg kofte nå du skal fotograferes

 John Edvin snur seg i den koselige restauranten på Jergul Astu mens han kommenterer rolig:

 •    Kofte? Å, ja.

Så forsvinner han ut i et annet rom og kommer tilbake mens han kryper inn i en splitter ny Karasjok samekofte. Han ser skeptisk ned på arbeidsbuksene.

 •   Du skal vel ikke ta bilde av hele meg?

 

Besteforeldrene mine overtok her som fjellstueoppsittere på Jergul en gang på 1920-tallet. Fjellstua lå omkring fire km lengre opp langs elva. Den ble bygget en gang på slutten av 1880 tallet. Da min farfar og farmor overtok drifta ville de flytte fjellstua lengre ned langs elva der det var mer muligheter for dyrkbar jord.

På slutten av 1960 tallet overtok mine foreldre drifta og fikk kjøpe kjøpe fjellstua fra Staten på slutten av 1970 tallet.

De fikk tilbud om å overta i forbindelse med at indre riksveien kom. Den går jo forbi her.

 • John Edvin peker i retningen der veien ligger.

Her var jo bare den gamle fjellstua Det var innlagt strøm. Vann var det ikke. Det måtte man hente fra elva. Utedo. Den står jo enda her.

Er dere mange søsken?

Vi var elleve søsken, men en døde i en bilulykke.  Den omkomne hadde en datter som ble adoptert inn i søskenflokken. Da ble vi elleve igjen.

 

Så bygde vi ut i 1996. Restaurantdelen her og flere av hyttene.

Vi var vel ferdige i 98.

Etter hvert skaptes et marked for konferanser. Vi måtte utvide kapasiteten. Vi har åtte hotellrom Etter hvert har det blitt 36 senger og hvis deltagerne er glad i hverandre har vi overnattingsplass til 52 personer.

Om vinteren er det et utfartssted for snøscootere. Vintersesongen er jo best. Fra mars og ut til mai. Dette er jo et utfartsted for snøscootere Så har vi ”dropp inn” gjester og fra ”booking.com”

I juni har vi enda konferanser . Så kommer jo feriegjester på sommeren før det tar løs med kurs og konferanse.Det varer fram til november. I Juli er det ”dropp inn gjester” Så er det stilt fram til slutten av januar. I mars er det mye bedrifter som inviterer folk med scooterturer. Mange fra Alta.

Kommer mange fra Finland hit?
 • Ikke mange fra Finland. Noen få er det, men ikke mange. Flest safariturer har vi fra Alta. Så har vi safariturene fra Øst-Finnmark. Da kommer de på langturer. Det er jo turer med flere overnattinger. Da drar de fra Nordkyn og over til Tana og overnatter der. Da hender det de kommer direkte opp hit, men er ofte innom Finland og drar videre til Sverige. De kjører lange turer. Det stort sett utlendinger.

 

 

Hvordan er det med laksefiske om sommeren?
 • Det er lite laksefiske. Feilen er at det er bare nordmenn som har lov å fiske her. Utledninger har ikke lov å fiske fra Karasjok og opp hit.Det er stor fin fisk. Den største jeg fikk i sommer var på 18 kilo.
Har du røyka den?
 • Nei, jeg ga den bort….
Da var det vel en eller annen som ble glad.

John Edvin smiler;

 • Ja, Det var det!  Men fisken ble for stor for mitt bruk. Jeg røyker ikke og ikke salter heller. Jeg serverer den i restauranten som middag. Det blir det mer penger ut av.
Er det stekt elle kokt?
 • Stekt. Det blir best….. Det blir fantastisk.
Har dere besøk fra Sametinget også?
 • Ja, Et av Sametingets politiske parti er veldig flink til å bruke oss.
Du fortalte ved en tidligere anledning at det er bare du som driver dette stedet Jergul Asttu. Du driver det helt alene….. ? Er du her døgnet rundt?
 • Ja, så å si. Vi er jo 11 søsken som eier dette sammen så jeg har jo god hjelp derfra. I tillegg har jeg et par på lista jeg kan ringe til. Men jeg er her stort sett døgnet rundt. Det går fint å drive sammen med en søskenflokk. Det er godt forhold og greit og ryddig med generalforsamling og styre og forholde seg til.
Blir det ferie?
 • Ja, i år har jeg tatt ferie i hele juli. Da tok jeg en uke i Syden. Resten var jeg her på Jergul. Det er så fint her om sommeren når det er lite mygg. I år har det vært lite og jeg har fisket laks. Bror min tok seg av drifta her. Det var han som drev stedet før jeg overtok.Man har jo mange daga her så når det blir rolige perioder så kan jeg gjøre andre ting som å jobbe på huset her som jeg driver akkurat nå.
Så, du er snekker og altmuligmann?
 • Jeg har fagbrev i tømrerfaget og er vel en sånn passe nøye, men ikke så nøye at arbeidet tar for lang tid.

Han ser seg rundt i den koselige restauranten

 • Men her er det nok andre som har snekret. Kjøkket og restauranten brant ned akkurat når vi var ferdig og skulle åpne i 97. Det var feil i en elektrisk vifte som tok fyr. Folket var ute og spiste og når de kom tilbake var det full fyr. Kjøkkenet og restauranten ble ødelagt og måtte bygges på nytt. Men det ble ferdig og vi kom i gang. På en måte var det hell i uhellet for vi hadde sett en del feil som vi kunne rette på når vi bygde opp pånytt. Da ble bygningen faktisk bedre enn den var før brannen.
Skal vi ta mere kaffe?
 • Nei, jeg har kaffe.

John Edvin tar en slurk fra koppen før han fortsetter.

 • Så har vi Finnmarks løpet som kommer hit. De har vært her siden 2006 og hvert år. Nå kommer 1000 km hit også. Tidligere har bare 500 km vært her. Heldigvis er det et døgn i mellom løpene. Lang løpet svinger opp om Kautokeino. Nå er lengen økt til 1200 km.

 

 

Hva er det du liker best av alt her i verden..?

Svaret er kontant Han ser rett på intervjueren:

 • Det er å fakturere! John Edvin ler godt. Da ser man i hvert fall at man kan drive videre.

 

 

 

 

 

John Edvin har en spesialitet: Karbonader av grovmalt kjøtt fra rein og elg. Kanskje man kan kalle det villmarksbiff.  Stikk innom og spis lunchen din der på tur over vidda.

  John Edvin has a specialty: Carrots of coarse-ground meat from reindeer and moose.

Back to start