Offerholmen ved det susende fjell. Sieidesuoulu, Offerholmen ligger i Øvrevatn i Lakselva ved Skoganvarre, Skuvvanvárri, ”Det susende fjell”. Denne holmen er et gammelt offersted, Thi Lapperne i forrige Tider Holdte hos Søen, som den ligger udi, Jagt etter ville Rensdyr saaledes at somme paa den ene siden av Søen jagede Dyret du paa Vandet, og nogle fra den eene …
Continue readingArticles
Find MoreAlta – Mytisk nordlys/Mythic Aurora polaris
BorealisAlta er en interaktiv utstilling om nordlysets og fenomenets magi. Utstillingen er basert på samiske myter og sagn, historien om forskningen rundt nordlyset og dens betydning og kobling til Altas historie. Utstillingen viser også vitenskapen om nordlyset og hvorfor dette fascinerende lysfenomenet oppstår. BorealisAlta er en utstilling som samler vitenskap og myter i et senter som vil være både …
Continue readingAlta – Seidekjerringa / Áhkku – Sami sacrificial stone
En 5-6 meter høy samisk offerstein som ligger på utsiden av Komsafjellet. En godt merket tursti går fra parkeringsplassen ved enden av Lineveien på Amtmannsnes. Turen tar ca 20 minutter. I samisk før-kristen religion ble naturen betraktet som besjelet og levende, slik at fjell, steinblokker og innsjøer hadde liv og kunne være til hjelp for menneskene hvis man tilba …
Continue readingAlta – Falkesteinene/ Falk stones
Falkesteinene ved Fállengea₫i Det fortelles at flyttsamen Stuorra-Piera alltid ofra til Fállengea₫i når han dro forbi med reinflokken på flyttingene sine. Men et år ofra han ikke. Da skilte mange reinsdyr seg ut fra flokken og løp sørover mot et nes ved Joatkajárvi. Neset endte i ei sumpmyr og der omkom alle reinsdyra. En annen same; Garra-Rastus, eller hårde …
Continue readingKárášjohka/Karasjok – Alt har sin Háldi/ Everything has its Háldi
Alt har sin háldi, Om et sted eller et fjell heter Halde, Haldde eller Halddo er det et hellig sted. Háldi er menneskes dyrs eller steders skytsånd. Hvert fjell, hver skog, hver sjø, hvert dyr. Alt har sin háldi. Det fortelles om vannets háldi Tshatse, om jordas háldi Ædnam og om skogens háldi Mätse. Sjøhaldene er fiskenes beskytter og …
Continue readingGuovdageaidnu – Kautokeino – Pikefossen(falls) i Kautokeino
Pikefossen Ligger ved Rv 93 nord for Kautokeino tettsted. Vannfallet er 8 meter Det er rasteplass med parkering ved fossen. Navnet kommer fra et gammelt sagn. I følge sagnet kommer navnet fra ei jente som skulle passe på reinflokken mens eierne var borte. Da jenta skulle krysse isen med reinene rett ovenfor Pikefossen, brast isen og hele flokken druknet. …
Continue readingLoppa – Steinmannen/ The Stone Man
Før samene ble kristnet, hadde de som andre naturfolk sine egne guder som de tilbad og ofret til. Gudene var gjerne steiner eller menneskelignende fjellpartier. En slik steingud er Jetanes på fjellet like ovenfor storsteinnes i Øksfjordbotn. I sin topografisk-statistiske beskrivelse over Finnmark skriver Amund Helland: – Fra bunden av Øksfjord ser man mod horisonten fortone sig en stenbillede …
Continue readingHasvik – Andotten, Det hellige fjell på Sørøya/ Andotten, The sacred mountain on Sørøya
Andotten. Det hellige fjell på Sørøya. Andot ved Sørvær på Sørøya i Vest-Finnmark ”de ere saa hellige at quinder maa sitte under et decke naar de fare forbi.” sier Isac Olsen i 1715. Mennene som dro forbi på havet og som ikke trengte, eller behøvde å dekke seg til, de brukte Andotten , ”hvis stupbratte rør paa sydsiden kan …
Continue readingKvalsund – Áhkku i Gjæveluft
På fastlandet i Kvalsund kommune, østafor Kvalsundet rager en ´´Ahkku» mot himmelen Steinen er lite kjent og nesten ikke omtalt. Kanskje har det vært ofra her i forbindelse med reinflokkens flytting og svømming over Kvalsundet vår og høst. Eller kanskje ble det ofra under den store koppe-epidemien i 1704-06 da 200 døde bare ved Varangerfjorden og ”meget blev ofret …
Continue readingKvalsund – Stalloen på Kvaløya/ Stalloen on Kvaløya
Stallo, Stállu (nordsamisk) og Stalo (sørsamisk), også skrevet Stállo, er en mytisk figur som opptrer i ulike roller i samisk folketro. Stallo forekommer særlig i to hovedtyper i eventyr og sagn, enten som menneskeetende troll eller som et gjenferd eller en demon utsendt av en noaide. Stalloer er onde og sterkere enn menneskene, men også dummere, og det gjelder …
Continue readingMåsøy – Kvinnen i fjellet/ The woman in the mountains
Áhkku på Ahkonjárga. Bestemødre og gamle koner var høyt verdsatt i det gamle samiske samfunnet. Som ei dronning reiser denne kvinneskikkelsen seg i omtrent 12 meters høyde i bergflåene mellom Lillefjord og Slotten i Måsøy kommune. Ved århundreskiftet kunne en mann i Snefjord fortelle at bestefaren hans hadde fortalt at dette var en samisk offerstein. Áhkku on Ahkonjárga …
Continue readingMåsøy – Noaidesteinen (stone) i Snefjord
Den ruver, er mytisk og ligger 6 – 700 meter fra hovedveien i Snefjord. Opp langs Snøfjordelva. En sakkyndig om okkultisme ga et råd: Ha bare gode tanker i hodet når du nærmer deg steinen. The towers, is mythical and is 6-700 meters from the main road in Snefjord. Up along Snefjord river. An expert on occultism …
Continue readingMåsøy – Trollkjerka i Havøysundet/ Troll church in Havøysund
Det fortelles lokalt at Trollkjerka skal ha vært en offerplass. Like i nærheten ligger offerstedet Alteret på Nipen og her ved sundet skal også finnes en høy , blå stein ”en same som ble forsteinet ved trollskap”. Trollkjerka er ei hule som kan minne om et kirkerom med sin høye hvelving og kan ha fått kirkenavnet etter utseende sitt. …
Continue readingPorsanger – Skarvberget, Offerberget/ Sacrifice Mountain
Offerberget eller Sieidebàkti er første gang omtalt skriftlig som Zeidde bafft i 1715. På toppen av fjellet skal det ligge en hvit offerstein og under det bratteste stupet står en steinstaur som det også skal ha vært ofra til. Kilde: Arvid Sveen, Mytisk Landskap Sacrifice Mountain or Sieidebàkti is first mentioned in writing as …
Continue readingNordkapp – Kirkeporten og Nordkapphornet/ North Cape – Kirkeporten and the North Cape Horn
Kirkeporten er en mektig åpning i i berget ved Skarsvåg, Nordkapp. Både navnet og utseende frister til å tro at stedet har samisk, mytiske tradisjoner. Det er ikke funnet skriftlige kilder om Kirkeporten datert før år 1800. Mot nordvest ser du rett over på Nordkapphornet som er et gammelt samisk offersted. Til Kirkeporten går du fra Skarsvåg langs en …
Continue readingPorsanger – Ringene på Bringnes/ The rings on Bringnes
Bringnes eller Smørfjorden er registrert som offerplass hos Isac Olsen, Knud Leem og Thomas Von Westen som ”Smær Niargie Vuodna Niarg” og ”Smærniarge, Smørneset”. Om noen av dem hadde vært her ville de ha mer å fortelle. Kildene er sparsommelige, men ytterst på Bringnesodden ligger et helt kompleks av steinringer. To ringer har diameter omkring syv meter og en …
Continue readingPorsanger – Offerstein på Bringnes/ Sacrifice Stein on Bringnes
På 1700-tallet fantes en offerstein som ble kalt Smeer Vuodna-Noaaide, Smørfjord-Fjordens Viismand, eller Smørfjordens noaide. Den ligger i Smørfjordområdet , men ingen kilder forteller hvor. På sørsiden av Bringnes ligger denne steinen som etter tradisjon skal være en gammel offerstein. Ettersom Bringnes tidligere ble kalt Smørfjorden er kanskje dette Smørfjordens noaide? Kilde: Arvid Sveen, Mytisk Landskap In …
Continue readingPorsanger – Trollene i Trollholmsund/ Trolls in Trollholmsund
Trollholmsund i Porsanger i Finnmark er en severdighet med avkjørsel fra E6 sør for Indre Billefjord. Området her består av dolomitt (kalkstein) som er dannet for ca. 700 millioner år siden. Steinformasjonene som står i Trollholmsund i dag er knyttet til et gammelt samisk sagn. Ifølge sagnet kom det gående troll over vidda. Noen troll kom visstnok nordover fra …
Continue readingNordkyn – Lebesby – Finnkirka, Nordkyn
Sagnet forteller at Finnkirka var et gammelt offersted for fiskere, reisende og samer. Reisende langs kysten fryktet havstykket forbi Nordkyn. Legends say that Finnkirka was an ancient sacrificial site for fishermen, travelers and Sami. Travelers along the coast feared the stretch of ocean past Nordkyn. Sagnet forteller at Finnkirka var et gammelt offersted for fiskere, reisende og samer. Reisende langs …
Continue readingNordkyn – Gamvik – Labyrinten ytterst på Nordkyn/ The maze on the tip of Nordkyn
Labyrinten ytterst på Nordkyn Vestafor Sletnes fyr, ytterst på Nordkynhalvøya og omtrent så langt nord det er mulig å komme på det norske fastlandet ligger Mikkelbergodden med sin labyrint. Lokalt har nok labyrinten vært kjent lenge, men den ble registrert av arkeologer først i 1927. Den er 16 x 14 meter og skal ifølge lokal tro være bygget av russere. …
Continue readingUnjárgga/Nesseby – Ceavccageaðge/Mortensnes kulturminneområde/ Cultural Heritage Site
Varanger er usedvanlig rik på kulturminner fra alle perioder etter siste istid og fram til i dag, det vil si et tidsspenn på nesten 12 000 år. Området har vært kjent for arkeologer de siste 100 år og vel så det, og mange kulturminnetyper er identifisert og registrert gjennom utgravninger utført her. Eksempelvis kan nevnes de såkalte ‘gressbakkentuftene’ som …
Continue readingUnjárgga/Nesseby – Bjørnesteinen/The Bear Stone
Bjørnesteinen ligger ved fjellpartiet Ciesti, øst for Mortensnes i Varanger. Bjørnesteinen er en stor steinblokk, som ved første øyekast kan ligne en bjørn. Steinen ligger skråstilt over en annen stein, noe som får det til å se ut som om bjørnen ser ned på offerplassen, og utover Varangerfjorden. Enkelte mener også at bjørnen vokter offerringen. Bjørnen var et hellig …
Continue readingUnjárgga/Nesseby – Ringene under Bjørnesteinen/ Rings under Bear Stone
Det er funnet mange ringformede offerplasser i Finnmark. Det finnes to slike i Mortensnes og den ene befinner seg under bjørnesteinen. Den er bygd i stein inntil ett fjell, slik at fjellet danner en av veggene i ringen. Det finnes ingen konkret informasjon om hva offerplassen har blitt brukt til, eller hvilke ritualer som har tatt sted i den. …
Continue readingUnjárgga/Nesseby – Murggiid/Klubben
Murggiid/Klubben Gravplass, offerplass og hellig fjell Helleura rundt fjellknausen er en gammel, samisk gravplass med en rekke samiske graver i steinur. Fjellknausen Murggiidgahperaš/Klubbnesen er et hellig fjell og det har en gang vært en offerplass her. Gravene, offerplassen og fjellet er automatisk fredet jamfør Kulturminnelovens § 3. Vi ber publikum om å ferdes med forsiktighet og ikke ta ut …
Continue readingUnjárgga/Nesseby – Transteinen
Det er funnet mange ringformede offerplasser i Finnmark. Det finnes to slike i Mortensnes og den ene befinner seg under bjørnesteinen. Den er bygd i stein inntil ett fjell, slik at fjellet danner en av veggene i ringen. Det finnes ingen konkret informasjon om hva offerplassen har blitt brukt til, eller hvilke ritualer som har tatt sted i den. …
Continue readingUnjárgga/Nesseby – Trolldøra/ Troll door
På Mortensnes finner vi opprinnelsen til det samiske sagnet om døra i fjellet, også kjent som risedøra eller trolldøra. Dette fjellet ligger litt øst for Mortensnes, i det vi kjennersom Klubbfjellet. Døra er egentlig bare en fordypning i fjellveggen, med en mørkere farge enn resten av fjellet. Det gir dermed inntrykk av å være en dør. Innenfor denne døra …
Continue readingVadsø – Varangerjomfrua/ Varangervirgin
Stille ligger hun i fjæra. Ren og vakker. Ikke rart at navnet Varangerjomfrua har blitt hengende ved denne steinen. Den er ikke stor. Bare omkring 150 cm lang så den er ikke lett å se blant de andre steinene. Kjører du fra Varangerbotn og kommer til kommuneskiltet for Vadsø stopper du på den lille parkeringsplassen, går ned i fjæra …
Continue readingVardø – Domen
Fjellovergangen mellom Kiberg og Svartnes/Vardø. I den perioden man drev med heksebrenning var det velkjent at Domen var plassen der man møtte djevelen. Her var også nedgang til helvete inne på fjellet. Domen (127 moh) er en fjellovergang vest for Bussesundet i Vardø kommune. Veien er av og til stengt om vinteren pga. dårlig vær. Domen er best kjent …
Continue reading