Duodji – samisk husflid har forskjellige utrykk som gjenspeiler geografiske, økologiske og økonomiske forhold. Den sjøsamiske kulturen har et holistisk perspektiv. Holistisk betyr helhet. Det betyr at alt griper inn i hverandre. Man lever i elementene med vær og vind, båra og bølger der livet gir og livet tar. Livet handler om utmarkstradisjoner. – fiske, fangst, bærsanking og eggsanking. Det åndelige, …
Continue readingNordkapp – Bird safari
På fuglesafari Det brummer behagelig i den 80 fots store båten. Ola Thomassen sitter ved roret og ønsker velkommen om bord over høyttaleranlegget. Han ønsker velkommen på norsk og engelsk. Vi skal ut på fuglesafari i et av Finnmarks mest fuglerike områder. Gjesværstampan ligger ca. femten minutters gange utenfor det lille fiskeværet Gjesvær. Gjesvær ligger på Magerøya noen kilometer …
Continue readingNordkapp – North Cape – Helnes fyr/Helnes lighthouse.
Helnes fyr er et av Europas nordligste fyrstasjoner og vender ut mot det åpne Barentshavet. Fyret har siden 1908 gitt sjøfolk langs kysten vår lyssignaler fra Magerøyas østligste pynt. Nordkapp og omegn turlag arrangerer hver sommer overnattingstur til fyret. Turen utover til Helnes fyr starter fra Haugen i Nordvågen. Turen tar ca. 4 timer med innlagte pauser. Terrenget er …
Continue readingNordkappmuseet – North Cape Museum
Nordkappmuseet dekker fiskeriene og kystkulturen i Finnmark. Utstillingene viser hvordan fiskeri, hvalfangst og utnyttelse av sjøfugl har vært selve livsgrunnlaget på Finnmarkskysten opp gjennom tidene. Dagens diskusjon omkring Kongekrabben har også fått sin plass. Utstillingene forteller videre om turiststrømmen til Nordkapp gjennom flere hundre år, om brenningen under krigen og gjenreisningen av Honningsvåg. Museet har eget galleri med skiftende …
Continue readingNordkapp – Veien til Nordkapp – Kart (Map)
Reiseplanlegger/Travel Planner: Her finner du ut når neste offentlig transportmiddel går: Here you find timetable for your next public transport: Ruteplan for Hurtigruta/Timetable for costal steamer: ————————————————————————– Flyruter i Finnmark:/ Flights in Finnmark: ———————————————— Avstander/ Distances: —————————————————————————- Detailed map: ———————————————————————— Weather Repvåg: —————————————————————————– Weather North Cape:
Continue readingPorsanger – Skarvberget, Offerberget/ Sacrifice Mountain
Offerberget eller Sieidebàkti er første gang omtalt skriftlig som Zeidde bafft i 1715. På toppen av fjellet skal det ligge en hvit offerstein og under det bratteste stupet står en steinstaur som det også skal ha vært ofra til. Kilde: Arvid Sveen, Mytisk Landskap Sacrifice Mountain or Sieidebàkti is first mentioned in writing as …
Continue readingNordkapp – Repvåg
Kirkestedet Repvåg (nordsamisk: Reiffváhki) er ei bygd i Nordkapp kommune i Finnmark. Stedet ligger på fastlandssiden i kommunen på vestsiden av Porsangerfjorden. Litt utenfor Repvåg ligger området Stranda som hadde en stor sjøsamisk befolkning og er det siste området i Nordkapp kommune som enda er preget av sjøsamisk kultur. Herfra gikk ferga til Honningsvåg på 70- tallet før fergeleiet …
Continue readingKystfort MKB 2./514 Nordkapp / Kystfort / coastal fort
Tysk kystfort, del av «Festung Norwegen». Batteriet på Vestre Porsangnes var en del av ytre kystartillerilinje for forsvar av Honningsvåg. På kystfort Nordkapp var det installert 17 stk kanoner av ulike størrelse og 8 stk lyskastere. I tillegg besto anlegget av havneanlegg, fangeleir, brakkeleire. Den tyske styrken stasjonert i Porsangnes var på 200 mann i tillegg til russiske krigsfanger. …
Continue readingNordkapp – Honningsvåg
Honningsvåg havn er en av fylkes største fiskerihavner med landets nordligste losstasjon. Havna er Nord-Norges største cruisehavn med anløp av 100 turistbåter hvert år. Kommunen har i tillegg til Honningsvåg, fire aktive og attraktive fiskevær: Nordvågen, Kamøyvær, Gjesvær og Skarsvåg. På fastlandet finner du tettstedet Repvåg. Hovednæringene i kommunen er fiske og turisme i tillegg til miljøer med mekaniske …
Continue readingNordkapp – Honningsvåg kirke (church)
Honningsvåg kirke ligger i Nordkapp sokn i Hammerfest prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1885. Kirken har langplan og 220 sitteplasser. Kirken har vernestatus listeført. Arkitekt: J.W.Nordan. Honningsvåg kirke, som ble innviet i 1885, er en laftet og panelt langkirke med vesttårn oppført av D. G. Evjen etter tegninger av arkitekt J. W. Nordan. Kirken …
Continue readingNordkapp – EvArt kunstgalleri, Art Gallery in Kamøyvær
Kunstgallery i Kamøyvær, ved Honningsvåg. Eva Schmutterers interesse for papir begynte å utvikle seg i en tidlig alder da hun, som ung pike, ofte så på at bestemoren lagde kort og gaver ut av papir. I 1997 forlot Eva sitt hjem i Nürnberg, Tyskland, for å starte et nytt liv i Kamøyvær med sin mann og en katt. Selv …
Continue readingNordkapp – Opplevelser i Gjesvær/ Adventures in Gjesvær
Gjesvær (nordsamisk: Geaissvearra) er et gammelt fiskevær i Nordkapp kommune i Finnmark. Gjesvær er det eneste sted i Finnmark som er kjent fra vikingtiden, og er omtalt i Heimskringla til Snorre Sturlason fra 1225 som Geirsver. Som de fleste andre steder i Finnmark, ble all bebyggelse brent ned høsten 1944 av den tyske okkupasjonsmakten. Gjesvær har i dag ca. …
Continue readingNordkapp – Skarsvåg
Skarsvåg er verdens nordligste fiskevær, med ca. 60 innbyggere. Stedet ligger ved Risfjorden på nordøstsiden av Magerøya i Nordkapp kommune i Finnmark. Fra Skarsvåg er det 14 km til ytterst på Nordkapplatået. Kilde:Wikapedia Skarsvåg is the world’s northernmost fishing village, with approx. 60 innbyggere. Stedet is located by Risfjorden on the northeast side of Magerøya, in Nordkapp municipality …
Continue readingNordkapp – Kirkeporten og Nordkapphornet/ North Cape – Kirkeporten and the North Cape Horn
Kirkeporten er en mektig åpning i i berget ved Skarsvåg, Nordkapp. Både navnet og utseende frister til å tro at stedet har samisk, mytiske tradisjoner. Det er ikke funnet skriftlige kilder om Kirkeporten datert før år 1800. Mot nordvest ser du rett over på Nordkapphornet som er et gammelt samisk offersted. Til Kirkeporten går du fra Skarsvåg langs en …
Continue readingNordkapp – Hornvika
Turismen til Nordkapp har en lang historie. Ankomsten var med båt til Hornvika på østsiden av klippen. Derfra klatret turistene ca.300 meter opp den bratte fjellsiden for å komme inn på det flate fjellet. I Norkapphallen finner du monter som beskriver ankomsten fra de første turistene. ”Nordkappsteinen”, med inskripsjon av Kong Chulalongkorn av Siam” hugget inn ble den …
Continue readingNordkapp – / North Cape,
Den katolske presten Francesco Negri fra Ravenna i Italia hørte til den litterært interesserte kretsen rundt dronning Kristina av Sverige i Roma. Negri må regnes som Nordkapps første turist. I 1664 vandret han gjennom Skandinavia til han nådde Nordkapp. Turen beskrev han i åtte brev, utgitt i bokform etter hans død, med tittelen Viaggio settentrionale. Det ene brevet var …
Continue readingNordkapp – Barn av jorden, Nordkapp/ Children of Earth, North Cape
Barn av Jordens Pris Barn av Jordens Pris er en norsk pris som blir gitt en person eller et prosjekt, som har vist omsorg og evne til å hjelpe nødlidende barn. Prisen er på 100 000 kroner og deles ut hvert år i juni på Nordkapp. Forfatteren Simon Flem Devold fikk i 1987 ideen om at Nordkapp kunne benyttes …
Continue readingNordkapp – Sankt Johannes kapel(chapel)
Sankt Johannes kapell er et økumenisk kapell fra 1990 i fjellet i tilknytning til Nordkapphallen, i Nordkapp kommune i Finnmark. Kapellet har 15 sitteplasser og brukes til vielser. Sankt Johannes chapel is an ecumenical chapel from 1990 in the mountains adjacent to Nordkapp, Nordkapp municipality in Finnmark. The chapel has 15 seats and is used for weddings. …
Continue readingFerie i Finnmark/ Visit Finnmark
Se Travel-finnmark.no – forside/frontpage: Detaljert kart. Skriv Finnmark i feltet på kartet. Detailed map. Type Finnmark in the field on the map
Continue readingKystdrakten/Coast costume
For kystfolk fra nord til sør I løpet av årene fra 1989 har Kystdrakten slått seg ned langs hele den norske kyststripa fra Halden i Sør til Kirkenes i nord. Seleskjørt og sjal leveres i 100% ullstoff og skjorta i hvit bomullslerret. Skjørtet er mellomgrått med mørkebl ått sjal og belte. Skjørt og lomme er kantet med mørkeblått ullstoff …
Continue readingKvendrakta/Kven costume
Idéen om en egen kvendrakt kom fra ”kvenkunstneren” fra Nord-Troms, Jens Stark i 1995 Han ønsket at også kvenene skulle ha en egen drakt som de kunne bruke i 17. mai, barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller andre festsammenhenger der det er vanlig å bruke bunad. Kvendrakten skulle vise bærerens identitet og etniske bakgrunn. The idea for the costume came from «The Kven …
Continue readingPolarnatt – Mørketid/ Polar Night
I siste halvdel av november forsvinner sola under horisonten og vi som bor nord for polarsirkelen omsluttes av polarnatten. Ingen sol før mot slutten av januar: mørketid. Vi får en tid med sollyset vendt opp mot himmelen som farger den rosa. Skyene blir også lyserøde. Plutselig eksploderer himmelen i nordlys og en trolsk stemning tar overhånd. Slik har vi det …
Continue readingHurtigruta/ Coastal Streamer
Ruteplan for Hurtigruta/ Timetable for Hurtigruta (coastal streamer): https://www.hurtigruten.no/praktisk-informasjon/ruteplan/ Hurtigruta går mellom Bergen i sør til Kirkenes i nord. Den går innom Kirkenes, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg, Havøysund, Hammerfest, Øksfjord og videre sørover. Hvert sted har en Hurtigrute på syd og en på nord hver dag (bortsett fra Vadsø som bare har anløp på tur nordover). …
Continue readingMidnattsol/Midnight sun
Midnattsol kan du se fra mai til slutten av juli. The midnight sun can be seen from the month of May til the end of July. Bildekilde: Wikipedia / Image source: Wikipedia Midnattssol ved Nordkapplatået i Finnmark Kart som viser den nordlige polarsirkelen markert som en stipla sirkel. Midnattssol inntreffer om sommeren mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn i områdene mellom polarsirklene …
Continue readingNordlys/ Aurora polaris
Nordlyset/ Aurora polaris Aurora polaris (polarlys) er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Elektronene i gassene gir ut energi i form av elektromagnetisk stråling. Polarlyset befinner seg i …
Continue reading