KISTRAND (Skisse 32) I forbindelse med forsvaret av Lakselv-området var Kistrand nøkkelområdet på vestsiden av Porsangerfjorden. Her ble det organisert en stridsgruppe bestående av en redusert in fanteribataljon (festningsinfanteri), ett kystbatteri og ing/pioneravdelinger. Kystbatteriet dannet midtre linje i fjordens kystartilleriforsvar. l batteriet inngikk 3 stk 13,0 cm kanoner (ru) i feltm. stillinger. Skuddvidde ca. 16000 m. – 2 stk 2,0 …
Continue readingKystfort 6./971 Treviknes, Porsanger
TREVIKNES (Skisse 32) Ute på Treviksneset ble det anlagt et lett batteri for sperring av Older fjorden samt for å hindre fiendtlig landgang i området Trevika. I batteristøttepunktet inngikk 3 stk 7 ,5 cm feltkanoner i feltm. stillinger ( en kanon på Smør- fjordeid) Omvæpnet til 15,5 cm skyts høsten 1943. – 2 stk 2,0 cm luftvernkanoner – 2 stk …
Continue readingKystfort 5./971 Børselvnes, Børselv, Porsanger
BØRSELVNES 5./971 – BØRSELV (Skisse 34) I forbindelse med forsvaret av Lakselv-området var Børselv nøkkelområdet på østsiden av Porsangerfjorden. Her var det organisert en stridsgruppe bestående av en redusert inf. bataljon og et kystbatteri, som hadde til oppgave å hindre fiendtlig land setting og fremrykning mot Lakselv. Styrken skulle også hindre fiendt- lige gjennombrudd fra Laksefjord.» På Børselvnes ble det …
Continue readingHeidi Persen, Samisk husflid – Duodji/Sami handicrafts – Duodji
Duodji – samisk husflid har forskjellige utrykk som gjenspeiler geografiske, økologiske og økonomiske forhold. Den sjøsamiske kulturen har et holistisk perspektiv. Holistisk betyr helhet. Det betyr at alt griper inn i hverandre. Man lever i elementene med vær og vind, båra og bølger der livet gir og livet tar. Livet handler om utmarkstradisjoner. – fiske, fangst, bærsanking og eggsanking. Det åndelige, …
Continue readingBlogg-Finnmark / Sjøflyhavna i Billefjord
Sjøflyhavna i Billefjord, Porsanger Det er tykt islag på Caddyen. Best å la den stå og bakke seg varm før jeg starter. Det tar drøyt en og en halv time å kjøre over til Billefjord i Porsanger. Vinteren står for døren og dette kan bli siste sjanse til å fotografere i 2017. Et tips om en severdighet i Porsanger var …
Continue readingPorsanger – Skoganvarre
Skoganvarre er ei bygd i Porsanger kommune, ved E6 midtveis mellom Lakselv og Karasjok. Navnet er en fornorskning av det nordsamiske Shuvvanvárri («susendefjellet»), som den har sitt navn fra. Bygda var fra gammelt av et viktig kommunikasjonsknutepunkt i Finnmark, som krysningspunkt mellom reiserutene Lakselv – Karasjok og Alta – Tana, og bebodd av både samer, nordmenn og finlendere. I …
Continue readingPorsanger – Offerholmen
Offerholmen ved det susende fjell. Sieidesuoulu, Offerholmen ligger i Øvrevatn i Lakselva ved Skoganvarre, Skuvvanvárri, ”Det susende fjell”. Denne holmen er et gammelt offersted, Thi Lapperne i forrige Tider Holdte hos Søen, som den ligger udi, Jagt etter ville Rensdyr saaledes at somme paa den ene siden av Søen jagede Dyret du paa Vandet, og nogle fra den eene …
Continue readingPorsanger – Verdens nordligste furutre/The world’s northernmost pine
Verdens nordligste furuforekomst finner vi her i Børselvskogen . Furu (Pinus sylvestris) På verdensbasis har furua den største utbredelse av alle treslag og den vokser under nesten alle slags forhold. Furua kan bli 700 – 800 år gammel, men blir som regel avvirket når den er 100 – 150 år. Treslaget utvikler seg best på middel næringsrik jord der …
Continue readingPorsanger – Perletur
Perletur er en flott turkassetrim med mange vakre turer som byr på fysisk aktivitet og flotte naturopplevelser. 2016 var første året med Perletur. Det betyr at ikke alle 19 kommuner i Finnmark er med første året. Kanskje kommer 13-14 på plass i løpet av juni. Følg her her kommer kontinuerlig informasjon. Les her alt du trenger å vite for å …
Continue readingPorsanger – Skarvberget, Offerberget/ Sacrifice Mountain
Offerberget eller Sieidebàkti er første gang omtalt skriftlig som Zeidde bafft i 1715. På toppen av fjellet skal det ligge en hvit offerstein og under det bratteste stupet står en steinstaur som det også skal ha vært ofra til. Kilde: Arvid Sveen, Mytisk Landskap Sacrifice Mountain or Sieidebàkti is first mentioned in writing as …
Continue readingVeien til Nordkyn/ The road to Nordkyn – Direct booking
Relevant avstand: Lakselv – Mehamn er 225 km, ca. 3 timers biltur. Relevant distance: Lakselv – Mehamn is 140 mi, about 3 hours by car. Reiseplanlegger/Travel planner: Her finner du ut når neste offentlig transportmiddel går: Use this to find a timetable for the next public transport: Ruteplan for Hurtigruta/Timetable for Hurtigruta: Flyruter i Finnmark/Flights in Finnmark Booking: Avstander/Distances: Weather in Mehamn: Weather …
Continue readingFerie i Finnmark/ Visit Finnmark
Se Travel-finnmark.no – forside/frontpage: Detaljert kart. Skriv Finnmark i feltet på kartet. Detailed map. Type Finnmark in the field on the map
Continue readingPorsanger – Ringene på Bringnes/ The rings on Bringnes
Bringnes eller Smørfjorden er registrert som offerplass hos Isac Olsen, Knud Leem og Thomas Von Westen som ”Smær Niargie Vuodna Niarg” og ”Smærniarge, Smørneset”. Om noen av dem hadde vært her ville de ha mer å fortelle. Kildene er sparsommelige, men ytterst på Bringnesodden ligger et helt kompleks av steinringer. To ringer har diameter omkring syv meter og en …
Continue readingPorsanger – Offerstein på Bringnes/ Sacrifice Stein on Bringnes
På 1700-tallet fantes en offerstein som ble kalt Smeer Vuodna-Noaaide, Smørfjord-Fjordens Viismand, eller Smørfjordens noaide. Den ligger i Smørfjordområdet , men ingen kilder forteller hvor. På sørsiden av Bringnes ligger denne steinen som etter tradisjon skal være en gammel offerstein. Ettersom Bringnes tidligere ble kalt Smørfjorden er kanskje dette Smørfjordens noaide? Kilde: Arvid Sveen, Mytisk Landskap In …
Continue readingPorsanger – Lasarettmoen ved Skoganvarre i Porsanger
Tyskerenes ortslasarett for hele Finnmark under andre verdenskrig ligger i Porsanger. Ruinene etter sykehuset ligger ved Skoganvarre. The German’s ortslasarett for the whole of Finnmark during WWII is in Porsanger. The ruins after the hospital l Porsanger lasarettmoen lies at Skoganvarre. Feltsykehusene Lasarettmoen ligger 2 km ovenfor Skoganvarre imot Karasjok. Lasarettmoen ligger på vestsiden …
Continue readingPorsanger – Skoganvarre kirke (church)
Skoganvarre kapell er en langkirke fra 1963 i Porsanger kommune, Finnmark fylke. Den ble innviet 7. oktober 1963. Byggverket er i tre og har 90 plasser. Kirken ble stengt i 2012 på grunn av skader. I 2013 tok innbyggere i Skoganvarre initiativ til å rehabilitere kapellet ved å skaffe penger på ulike måter, blant annet ved å selge lodd …
Continue readingPorsanger – Billefjord kirke (church)
Indre Billefjord bedehuskapell er en langkirke fra 1951 i Indre Billefjord, Porsanger kommune, Finnmark fylke. Byggverket er i tre og har 250 plasser. Adkomst til stedet er via E6. I 1935 ble det første bedehuset i Indre Billefjord, reist på initiativ fra kvinneforeningen i Billefjord og Norges Samemisjon. Det nye huset fikk navnet Seierstad bedehus, men i 1944 ble …
Continue readingPorsanger – Trollene i Trollholmsund/ Trolls in Trollholmsund
Trollholmsund i Porsanger i Finnmark er en severdighet med avkjørsel fra E6 sør for Indre Billefjord. Området her består av dolomitt (kalkstein) som er dannet for ca. 700 millioner år siden. Steinformasjonene som står i Trollholmsund i dag er knyttet til et gammelt samisk sagn. Ifølge sagnet kom det gående troll over vidda. Noen troll kom visstnok nordover fra …
Continue readingPorsanger – Stabbursnes Naturhus og Museum
Stabbursnes Naturhus og Museum er et informasjonssenter for natur og kultur i Finnmark, og nasjonalparksenter for Stabbursdalen nasjonalpark. Senteret ligger i naturskjønne omgivelser med Stabburselva, Porsangerfjorden, Stabbursneset og Stabbursdalen som flotte utgangspunkt for ekte naturopplevelser. Inne på senteret tilbyr vi en utstilling som viser Finnmarks natur og kultur og et videoshow med Stabbursdalen og samisk kultur som temaer. …
Continue readingPorsanger – Laksefiske i Porsanger/ Salmon fishing in Porsanger
Du vet det kanskje ikke, men Porsanger er antakeligvis den kommunen i Norge som har det største tilbudet på laksefiske Lakselva, Stabburselva og Børselva har alltid hatt en kjær plass blant mange laksefiskere, og Porsanger blir stadig mer populær som laksefiskedestinasjon. Totalt i 2012 så ble det i disse tre elvene tatt over 20 tonn med laks, noe som …
Continue readingPorsanger – Delikatesse fra Porsanger/ Delicacy from Porsanger
Her er en delikatesse du kan smake når du besøker Lakselv hotell. Kongekrabbe á la Svein Tore Nilsen. Husk å gi hotellet litt tid for å forsikre deg om at råvarene er på plass når du bestiller. Here is a delicacy you can taste when visiting Lakselv Hotel. King crab á la Svein Tore Nilsen. Remember to give the …
Continue readingPorsanger – Lakselv kirke (church)
Lakselv kirke er en langkirke fra 1963 i Porsanger kommune, Finnmark fylke. Kirken er tegnet av arkitekt Eyvind Moestue. Byggverket er i tre og har 400 plasser. En av kunstnerne bak kirkens utsmykninger er Karl Erik Harr.] Harr har malt kirkens altertavle, og skal ha benyttet Halvdan Sivertsen som modell for maleriets Jesus-figur. I første halvdel av 1860-årene bygget …
Continue readingPorsanger – Fjellvandring i Porsanger/ Mountain hiking in Porsanger
TIL TOPPS I PORSANGER «Til topps i Porsanger» startet opp som et samarbeidsprosjekt mellom Stabbursnes Naturhus og Museum og Statskog Finnmark i 2004. Prosjektet ble en suksess og er en del av det rike friluftslivet i Porsanger. TO THE TOP IN PORSANGER «To the Top in Porsanger» started out as a joint project between Stabbursnes Nature House and Museum …
Continue readingPorsanger – Banak Links Golfpark, Lakselv
Banak Links Golfpark Banak Links Golfpark ligger langs sjøen på østsiden av Lakselv lufthavn og består av en 9-hulls golfbane. Banen har 3 utslagssteder (rød, blå og gul tee). Videre har parken ett treningsområde, med driving range, puttegreen og nærspillsområde. Total lengde på banen er 2 800 meter. Etter tusenvis av dugnadstimer, og god hjelp fra samarbeidspartnere siden oppstarten …
Continue readingPorsanger – Roddenes naturreservat/ Roddenes nature reserve
Roddenes naturreservat Å bevare et typisk og vakkert system av strandvoller som viser havets tilbaketrekking etter siste istid Roddenes naturreservat er lokalisert på østsiden av Porsangerfjorden mellom Lakselv og Børselv. Strandvollene på Roddenes viser hvordan landet har steget på slutten av og etter siste istid (ca. 10 000 år siden). Under siste istid var Finnmark i likhet med resten …
Continue readingPorsanger – Børselv kirke/ Børselv church
Børselv kirke er en åttekantet kirke fra 1958 i Porsanger kommune, Finnmark fylke. Byggverket er i tre og har 300 plasser. Den ble vigslet 16. mars 1958. Adkomst til stedet som er et velkjent turistmål er via Fv183 og Rv98. Børselv church is an octagonal church from 1958 in Porsanger Municipality, Finnmark county. The building is made of wood …
Continue readingPorsanger – Kventunet i Porsanger
Kvenene har bygget sitt eget institutt i Børselv, Porsanger: Kainun institutti – Kvensk institutt – Nasjonalt senter The Kven people have built their own institute in Børselv, Porsanger: Kainun institutti – The Kven Institute – National Center Kvenene er en norsk minoritet som har vandret fra Nord-Finland og Nord-Sverige til Nord-Norge i løpet av flere …
Continue readingPorsanger – Silfar Canyon, Børselv i Porsanger
Silfar canyon er en del av Børselva. 80 meter dyp på det meste. Etter mange tusen år med erosjon fra elva og snesmelting fra siste istid ble canyon dannet. Børselva er en av tre gode lakselvene i Porsanger. Silfar Canyon is part of Børselva. 262 feet deep at the most. After many thousands of years of erosion from the …
Continue readingKystdrakten/Coast costume
For kystfolk fra nord til sør I løpet av årene fra 1989 har Kystdrakten slått seg ned langs hele den norske kyststripa fra Halden i Sør til Kirkenes i nord. Seleskjørt og sjal leveres i 100% ullstoff og skjorta i hvit bomullslerret. Skjørtet er mellomgrått med mørkebl ått sjal og belte. Skjørt og lomme er kantet med mørkeblått ullstoff …
Continue readingKvendrakta/Kven costume
Idéen om en egen kvendrakt kom fra ”kvenkunstneren” fra Nord-Troms, Jens Stark i 1995 Han ønsket at også kvenene skulle ha en egen drakt som de kunne bruke i 17. mai, barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller andre festsammenhenger der det er vanlig å bruke bunad. Kvendrakten skulle vise bærerens identitet og etniske bakgrunn. The idea for the costume came from «The Kven …
Continue readingPolarnatt – Mørketid/ Polar Night
I siste halvdel av november forsvinner sola under horisonten og vi som bor nord for polarsirkelen omsluttes av polarnatten. Ingen sol før mot slutten av januar: mørketid. Vi får en tid med sollyset vendt opp mot himmelen som farger den rosa. Skyene blir også lyserøde. Plutselig eksploderer himmelen i nordlys og en trolsk stemning tar overhånd. Slik har vi det …
Continue readingMidnattsol/Midnight sun
Midnattsol kan du se fra mai til slutten av juli. The midnight sun can be seen from the month of May til the end of July. Bildekilde: Wikipedia / Image source: Wikipedia Midnattssol ved Nordkapplatået i Finnmark Kart som viser den nordlige polarsirkelen markert som en stipla sirkel. Midnattssol inntreffer om sommeren mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn i områdene mellom polarsirklene …
Continue readingNordlys/ Aurora polaris
Nordlyset/ Aurora polaris Aurora polaris (polarlys) er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Elektronene i gassene gir ut energi i form av elektromagnetisk stråling. Polarlyset befinner seg i …
Continue reading