Loppa – Kystfort 32/971, Ystenes i Øksfjord/ Coastal fort, Ystenes in Øksfjord

      Som et ledd i 2. Linjes kystartilleriforsvar av Altafjorden ble det anlagt et batteri på Ystenes. Batteriets oppgave var å hindre fiendelige sjøstridkrefter i å trenge gjennom Stjernsund mot Altafjorden, og inn i Øksfjorden. I batteristøttepunktet inngikk 4 stk 15,5 cm kanoner (fr) i feltm. stillinger. Skuddvidde 18 000 meter 2 stk 5 cm panservernkanoner. 1 stk 3,7 …

Continue reading  

Hasvik – Perleturer

Om Perletur Perletur er en flott turkassetrim med mange vakre turer som byr på fysisk aktivitet og flotte naturopplevelser. 2016 var første året med Perletur. Det betyr at ikke alle 19 kommuner i Finnmark er med første året. Kanskje kommer 13-14 på plass i løpet av juni. Følg her her kommer kontinuerlig informasjon. Les her alt du trenger å vite …

Continue reading  

Loppa – Perleturer

Perletur er en flott turkassetrim med mange vakre turer som byr på fysisk aktivitet og flotte naturopplevelser. 2016 var første året med Perletur. Det betyr at ikke alle 19 kommuner i Finnmark er med første året. Kanskje kommer 13-14 på plass i løpet av juni. Følg her her kommer kontinuerlig informasjon. Les her alt du trenger å vite for å …

Continue reading  

Kystveien mot nordvest- kart/ The coastal road towards northwest. Langfjorden, Loppa, Hasvik – Map – Booking

Reiseplanlegger/Travel Planner: Her finner du ut når neste offentlig transportmiddel går: Here you find timetable for your next public transport: Ruteplan for Hurtigruta/Timetable for costal steamer: Flyruter i Finnmark:/ Flights in Finnmark Booking:  ———————————————— Avstander/ Distances:   ————————————————– Kart/Map Trykk på linken og skriv Loppa kommune i feltet på kartet./ Click on the link and enter «Loppa» the area on …

Continue reading  

Alta – Bubbelen, Langfjorden/ «The Bubbel», Langfjorden

    I Bognelvdalen, Langfjordbotn finnes en god, gammel turistattraksjon som heter Bubbelen. Navnet forklarer litt av atraksjonens karakter da det er et oppkomme for et underjordisk elv. I vårflommen kan lage en ganske flott «bubbel» før elven rett etter kaster seg nedover resten av dalen. Bubbelen beskrives i både gamle og nye reisehandbøker som lokal severdighet i Langfjordbotn. Fra …

Continue reading  

Alta – Langfjord Kirke (church)

  Sopnes var et gammelt poststed i Langfjorden, en arm av Altafjorden i Finnmark. Langfjord kirke var en av kirkene i Finnmark som ikke ble brent under andre verdenskrig. «Scharnhorst», et stort tysk krigsskip, lå for anker her. Veien til Øksfjord passerer her. I dag er det ikke poststed her, men kirken er stadig i bruk.     Sopnes was …

Continue reading  

Alta – Krigshistorie fra Langfjorden (annen verdenskrig)/ War history from World War II, Langfjorden

  I mars 1943 ble slagskipene Scharnhorst og Tirpitz, sammen med krysseren Lützow, omplassert til Altafjorden for reparasjoner. Scharnhorst og Lützow var stasjonert i Langfjorden, og Tirpitz i Kåfjorden. I dag står bare fundamentene som Scharnhorst var fortøyd i og forteller litt krigshistorie. Begge fundamentene står rett nord for Sopnes og Langfjord kirke. Langfjorden er en fjordarm av den større …

Continue reading  

Loppa – Kommunegrense fra fortiden/ Municipal boundary of the past

  Steinen markerer dagens kommunegrense mellom Alta og Loppa kommune Den står langs den gamle Øksfjordveien. Tidligere markerte den kommunegrensen mellom gamle Talvik kommune og Loppa. Talvik kommune er ein tidlegare kommune i Finnmark. Om Talvik kommune. (Kilde: Wikipedia) Kommunen vart oppretta i 1863 då dåverande Alta-Talvik kommune vart delt inn i kommunane Alta og Talvik. Alta og Talvik høyrde …

Continue reading  

Loppa – Vannkummen i stein/Water kum in stone

  Ved den gamle Øksfjordveien står dette klenodie. Et vanningstrau som er hugget ut av en stor steinblokk. Vanningstrauet ble benyttet til vanning av hestene som trakk lass opp fra Øksfjordbotn og over fjellet til Tappeluft. (eller andre veien) Vannet ledes fra en liten bekk med en uthulet trestokk. Siden veien ble restaurert omkring 1910 har det nok stått der …

Continue reading  

Loppa – Øksfjordjøkulen

  Øksfjordjøkelen 1204 moh. Øksfjordjøkelen eller Ákšovuonjiehkki er Norges niende største isbre med sine 41 km². Øksfjordjøkelen er også den høyeste toppen i Finnmark fylke med sine offisielle 1204 meter over havet. På turen til Øksfjordjøkelen kan man stikke innom Loppatinden som p.d.d. er det høyeste punktet i fast fjell i Finnmark. Travel-Finnmark fraskriver seg et hvert ansvar for fjell- …

Continue reading  

Loppa – Steinmannen/ The Stone Man

  Før samene ble kristnet, hadde de som andre naturfolk sine egne guder som de tilbad og ofret til. Gudene var gjerne steiner eller menneskelignende fjellpartier. En slik steingud er Jetanes på fjellet like ovenfor storsteinnes i Øksfjordbotn. I sin topografisk-statistiske beskrivelse over Finnmark skriver Amund Helland: – Fra bunden av Øksfjord ser man mod horisonten fortone sig en stenbillede …

Continue reading  

Loppa – Øksfjord, hovedstad i Loppa/ Øksfjord, Capital in Loppa

  Øksfjord (nordsamisk: Ákšovuotna, kvensk: Aksuvuono) er et tettsted og administrasjonssenteret i Loppa kommune i Finnmark. Tettstedet har 489 innbyggere per 1. januar 2015.     Øksfjord (Northern Sami: Ákšovuotna, Kven: Aksuvuono) is a village and the administrative center of Loppa in Finnmark. The village has 489 residents per 1 January 2015         Øksfjord (nordsamisk: Ákšovuotna, kvensk: …

Continue reading  

Loppa – Fjellturer fra Øksfjord/ Mountain tours from Øksfjord

  Sommertrimmen i Øksfjord Informasjon hentet fra http://www.xfjord-il.no/ Sommertrimmen er et årlig arrangement i perioden 1.6 til 1.10. Det er 6 poster; Fruvik, Storevarden, Småvannan, Vassdalsbotn, Middagstind og Rassavaggi. Vi håper mange vil skrive seg inn i bøkene i løpet av sommeren. Bildet nedenfor viser en av postene på Middagtind!     Summer Trim in Øksfjord Information extracted from http://www.xfjord-il.no/ …

Continue reading  

Loppa – Øksfjord kirke (church)

  Øksfjord kirke ligger i Loppa sokn i Alta prosti. Den er bygget i mur og ble oppført i 1954. Kirken har langplan og 210 sitteplasser. Arkitekt: Hans Magnus.     Øksfjord Church is located in Loppa parish in the Alta deanery. It is built of brick and was built in 1954. The church has long plan and 210 seats. …

Continue reading  

Loppa – Ferge til små kystsamfunn/ Ferry to small coastal communities

  Loppa er kommunen med de mange små kystsamfunn. Du kan rekke med ferge til Bergsfjord og Sør-Tverrfjord. Der er små, sjarmerende overnattingsmuligheter. Ellers går det lokalbåter rundt i hele kommunen.   Loppa municipality has many small coastal communities. You can reach by ferry to Bergfjord and Sør-Tverrfjord. There are small, charming accommodation. There are local boats around the whole …

Continue reading  

Loppa – Bergsfjord, den lille byen under isbreen/ Bergfjord, the small town under the glacier

  Bergsfjord og området omkring, er vel av de vakreste stedene i hele fylket. Fjellene som danner bakgrunnen strekker seg opp mot 1000 meter, med isbre oppå, som er en del av det store isområdet som ligger i mellom Øksfjord og Bergsfjord og med tidligere forbindelse mot Jøkelfjorden i Kvænangen. Stedet har små øyer og holmer rett utenfor bebyggelsen, og …

Continue reading  

Langfjordhamn

  Langfjordhamn er ei bygd i Loppa kommune i Finnmark. Den ligger innerst i Langfjorden, i den vestre delen av kommunen, like ved fylkesgrensa til Troms og rundt 10 kilometer sør for Sør-Tverrfjord. Stedet er omgitt av høye fjell og to store isbreer; Langfjordjøkelen i vest og Øksfjordjøkelen i øst. Tidligere var det både landhandel, fiskebruk og skole i Langfjordhamn, …

Continue reading  

Loppa – Sør-Tverrfjord

  Sør-Tverrfjord er ei lita bygd i vestre Loppa med veiforbindelse til Sandland, og fergeforbindelse til Bergsfjord og Øksfjord. Fergeturen til Øksfjord tar ca. 2 timer. Det er også hurtigbåtforbindelse til de andre plassene i kommunen. Bygda har dagligvarebutikk, men ingen skole. Det bor ca. 30 fastboende på plassen.   Sør-Tverrfjord is a small village in western Loppa with road …

Continue reading  

Loppa – Sandland kirke (church)

  Sandland kirke ble bygget som kapell i 1971, men ble godkjent som kirke i 1997. Kirka ligger i Sandland i tilknytning til Sandland kirkegård. Den dekker behovet for befolkningen fra Sandland og Sør-Tverrfjord.   Sandland church was built as chapel in 1971, but was approved as a church in 1997. The church is located in Sandland adjacent to Sandland …

Continue reading  

Loppa – Sandland, 5 – 10 min med båt til fiskeplassen / Sandland, 5-10 min by boat to the fishing spot

  I dag har stedet fått sin egen turistatraksjon basert på det fiskeri som har fødd bygda i århundrer. En ny turistbedrift basert på fiskehungrige turister er etablert, og hele sommeren valfarter Europeere til Sandland for å fiske i fjorden. Det er vanskelig å unngå å unngå å få fisk i fjordene og sundene mellom Bergsfjord og Sandland.. Det tar …

Continue reading  

Loppa – Nuvsvåg

    Nuvsvåg er en fiskeribygd i Loppa kommune i Finnmark. Bygda ligger på fastlandet men er avhengig av ferge (10 min) for å komme til kommunesenteret Øksfjord. I Nuvsvåg bor det pr 1/1-08 ca 160 innbyggere. Det er butikk, bensinstasjon, skole og kafe/ pub der. Nuvsvåg er omkranset av høye fjell. Loppatind på 1175 moh. er den høyeste toppen. …

Continue reading  

Loppa – Nuvsvåg Kirke (Church)

  Nuvsvåg kirke ble oppført i 1961 av lokalbefolkningen i Nuvsvåg – de fleste som hjalp til var medlemmer av Nuvsvåg kirkeforening. Materialer til kirka er fra interimskirka i Øksfjord som ble revet etter at den nye kirka – Øksfjord kirke sto ferdig i 1954. Interimskirka sto der Samvirkelaget står i dag. Kirka er godt vedlikehold takket være ivrige medlemmer …

Continue reading  

Loppa – Fjellturer fra Bergsfjord/ Mountain tours from Bergsfjord

  Vakre Bergsfjord har merkede turløyper. Her er lette- og tyngre løyper.   Beautiful Bergfjord has marked trails. Here is easy- and heavier tracks. Google trans.   Foto og kart/opplegg l www.land.no Sti 1 Hommelvikvannet   Det er skiltet til Badebukta både ved sørenden og nordenden av Hommelvikvannet. Stien går rundt vannet i lett terreng. Ved Badebukta er det gapahuk …

Continue reading  

Loppa – Loppa øy (island)

  Loppa øy har en spennende historie og rike kulturminner fra den tiden øya var et av de viktigste knutepunktene for handel langs kysten. Her er havn for fiskeflåten og hurtigbåt anløper stedet. På øya er det en liten, vakker kirke med tre altertavler, fra 1600 og 1700 tallet, og det er ruiner etter middelalderkirken som dessverre brant under krigen. …

Continue reading  

Hasvik – Den lille havnebyen/ the small port town

  Hasvik er det største tettstedet på Sørøya med ca. 470 innbyggere (tall fra 2015). Hasvik er øyas kommunikasjonssenter. Her ligger flyplassen med flyanløp to ganger daglig fra mandag til fredag og ett på søndag. Da kan man enkelt reise både til Tromsø og Hammerfest. Hasvik har også daglige fergeforbindelser til Øksfjord, og hurtigbåtforbindelse til Hammerfest flere dager i uka. …

Continue reading  

Hasvik – Hasvik kirke (church)

  Hasvik kirke ligger i Hasvik sokn i Alta prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1955. Kirken har åttekantplan og 220 sitteplasser. Arkitekt: Valdemar S. Hansteen/Sørensen.   Hasvik church located in Hasvik parish in the Alta deanery. It is built of wood and was built in 1955. The church has octagon plan and 220 seats. Architect …

Continue reading  

Hasvik – Kvithellhula

  Huletilværelse I denne lille hula bodde det 35 mennesker krigsvinteren 1944/45. Der holdt de hus i 99 døgn. I løpet av denne tiden var kvinner og barn knapt nok utenfor hulen. Mennene tok seg noen turer ut for å skaffe mat og andre livsfornødenheter og for å høre radio. En liten båt hadde de gjemt i nærheten, så av …

Continue reading  

Hasvik – Hasfjord

  Hasfjord ligger ca. 8 km med dårlig grusvei fra stedet Hasvik. Når man kommer til Hasfjord skjønner man fort at det faktisk var vel verdt den humpete kjøreturen på smale veier! Ser man bort fra den dårlige veien, er turen innover fjorden en naturskjønn opplevelse. På den ene siden av veien er det tidvis stupbratte fjell og på den …

Continue reading  

Hasvik – Tufter fra steinalderen/ Remnants from the Stone Age

  Steinalderboplasser i Hasvik – 10 000 års spor etter bosetting Sørøya har noen av de eldste sporene etter menneskelig aktivitet i Norge. På Slettnes, på innsiden av øya, finner man bosetnings-spor datert helt tilbake til ca 9 000 år f.Kr. Øya har altså vært bebodd i over 11 000 år! Steinalderboplasser i Hasvik 10 000 års spor etter bosetting …

Continue reading  

Hasvik – Fjellturer på Sørøya/ Mountain tours at Sørøya

  Til topps i Hasvik • Hasvik: • Stor Håen (moh, kartblad) Startpunkt: (Veibeskrivelse fra Hasvik) • Løva (moh, kartblad) Startpunkt: (Veibeskrivelse fra Hasvik) • Navaren (moh, kartblad) Startpunkt: (Veibeskrivelse fra Hasvik) • Breivikbotn: • • Slusken (moh, kartblad) Startpunkt: (Veibeskrivelse fra Breivikbotn) • Lensmannsfjellet (moh, kartblad) Startpunkt: (Veibeskrivelse fra Breivikbotn) • Store Himmelhaugen (moh, kartblad) Startpunkt: (Veibeskrivelse fra Breivikbotn) • …

Continue reading  

Hasvik – Dønnesfjord Kirke/ Dønnesfjord church

  Dønnesfjord ligger ca.14 km fra Breivikbotn. Veien over fjellet er kun kjørbar i sommerhalvåret – den blir ikke holdt åpen om vinteren. Det er en smal grusvei som går gjennom et dramatisk og vakkert landskap – flere steder kjører du langs stupbratte fjellsider, og langt langt der nede kan du se idylliske fiskevann!             …

Continue reading  

Hasvik – Breivikbotn, hovedstaden i Hasvik/ capital in Hasvik

  Breivikbotn ligger ca. 17 km fra stedet Hasvik, har ca. 330 innbyggere (tall fra 2015) og er yngst av alle stedene i Hasvik kommune. Det årlige Breivikfisket som finner sted fra slutten av februar til begynnelsen av mai måned, mønstrer båter fra fjern og nær. Den lokale kystflåten er arbeidsplasser for svært mange. Breivikbotn er sentrum for kommuneadministrasjonen i …

Continue reading  

Hasvik – Breivikbotn kirke (church)

  Breivikbotn kapell er en langkirke fra 1959 i Hasvik kommune, Finnmark fylke. Byggverket er i tre og har 90 plasser.   Breivikbotn church is a church from 1959 in Hasvik municipality, Finnmark county. The edifice is in wood and has 90 seats. /esh        

Continue reading  

Hasvik – Sandvika

  Sandvika er et flott friluftsområde som ligger ved fylkesvei 102 mellom Breivikbotn og Breivik, ca. 25 km fra stedet Hasvik. Navnet har stedet fått på grunn av den storslagne sandstranden som er omlag 350 meter lang i bunnen.   Sandvika is a great recreational area located at the county road 102 between Breivikbotn and Breivik, about 25 km from …

Continue reading  

Hasvik – Breivik på Sørøya

  Breivik Breivik er et sjarmerende sted på nordsiden av Breivikfjord, midt mellom Breivikbotn og Sørvær, omtrent 30 km fra Hasvik. Under den første folketellingen i Finnmark i 1520, bodde fire familier i Breivik. I dag, bor 15 mennesker her permanent. Breivik er et tradisjonelt fiskevær og handelssted. Stedet har hatt en gammel rykte som en av de beste fiskelandsbyer …

Continue reading  

Hasvik – En fiskerikommune/Hasvik! A fishing community

  Næringslivet i kommunen er basert på fiske og fiskeforedling. I havområdene rundt Sørøya er det rike fiskefelt. Breivikbotn kalles ofte «Lille Lofoten». Lenger til havs er også kjente flyndre- og kveitefelter; Andottklakken. De fleste fiskefartøyene er mindre kystfartøy. Fiskeribedriftene er avhengig av råstoffleveranser fra fremmedflåten. Det finnes både lakse- og torskeoppdrett i kommunen. Jordbruket drives bare som biyrke basert på …

Continue reading  

Hasvik – Sørvær kirke (church)

  Sørvær kirke står i Sørvær på Sørøya i Hasvik kommune i Finnmark, og er ei langkirke fra 1968. Arkitekt for bygget var Sverre Flåto. Kapellet har sitteplassar til vel 100 personar. Historie: Det har vært kirke i Sørvær også lenger tilbake i tid. Første gangen en finner Sørvær-kirka nevnt i kilder er i 1589. Denne kirka ble revet i …

Continue reading  

Kystdrakten/Coast costume

  For kystfolk fra nord til sør I løpet av årene fra 1989 har Kystdrakten slått seg ned langs hele den norske kyststripa fra Halden i Sør til Kirkenes i nord. Seleskjørt og sjal leveres i 100% ullstoff og skjorta i hvit bomullslerret. Skjørtet er mellomgrått med mørkebl ått sjal og belte. Skjørt og lomme er kantet med mørkeblått ullstoff …

Continue reading  

Kvendrakta/Kven costume

Idéen om en egen kvendrakt kom fra ”kvenkunstneren” fra Nord-Troms, Jens Stark i 1995 Han ønsket at også kvenene skulle ha en egen drakt som de kunne bruke i 17. mai, barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller andre festsammenhenger der det er vanlig å bruke bunad. Kvendrakten skulle vise bærerens identitet og etniske bakgrunn. The idea for the costume came from «The Kven …

Continue reading  

Polarnatt – Mørketid/ Polar Night

  I siste halvdel av november forsvinner sola under horisonten og vi som bor nord for polarsirkelen omsluttes av polarnatten. Ingen sol før mot slutten av januar: mørketid. Vi får en tid med sollyset vendt opp mot himmelen som farger den rosa. Skyene blir også lyserøde. Plutselig eksploderer himmelen i nordlys og en trolsk stemning tar overhånd. Slik har vi det …

Continue reading  

Hurtigruta/ Coastal Streamer

Ruteplan for Hurtigruta/ Timetable for Hurtigruta (coastal streamer): https://www.hurtigruten.no/praktisk-informasjon/ruteplan/   Hurtigruta går mellom Bergen i sør til Kirkenes i nord. Den går innom Kirkenes, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg, Havøysund, Hammerfest, Øksfjord og videre sørover. Hvert sted har en Hurtigrute på syd og en på nord hver dag (bortsett fra Vadsø som bare har anløp på tur nordover). …

Continue reading  

Midnattsol/Midnight sun

Midnattsol kan du se fra mai til slutten av juli. The midnight sun can be seen from the month of May til the end of July. Bildekilde: Wikipedia / Image source: Wikipedia Midnattssol ved Nordkapplatået i Finnmark Kart som viser den nordlige polarsirkelen markert som en stipla sirkel. Midnattssol inntreffer om sommeren mellom vårjevndøgn og høstjevndøgn i områdene mellom polarsirklene …

Continue reading  

Nordlys/ Aurora polaris

Nordlyset/ Aurora polaris Aurora polaris (polarlys) er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Elektronene i gassene gir ut energi i form av elektromagnetisk stråling. Polarlyset befinner seg i …

Continue reading